Naudingiausi gėrimai atšalus orams

    Taigi, sulaukėme žiemos. Tiesa, sinoptikai ginčijasi, kokia ji dar bus, bet aišku, kad šilčiau rengtis teks.

    Beje, galima save sušildyti ne tik iš lauko, bet ir iš vidaus. Ir ne taip, kaip daugelis pagalvojo. Kalbame ne apie alkoholį, o apie specialius gėrimus.


    Nemažai šildančių gėrimų receptų galima rasti ajurvedinėse knygose. Jeigu norite būti sveiki ir žvalūs dabar, kai diena pasibaigia, net neprasidėjusi, reiktų įprasti laikytis kelių taisyklių. Viena pagrindinių – saugoti šilumą. Prasidėjus šalčiams jokiu būdu negalima vaikščioti be kepurės ir šaliko. Net jei labai nesinori, apsivilkite. Šilumą kaulų nelaužo.

    Tam tikrų taisyklių reikia laikytis ir valgant. Ajurveda teigia, kad jei žmogus išmoks maitintis teisingai, vaistų jam nebereikės. Kada nors dar grįšime prie šios temos, o kol kas pakalbėkime apie gėrimus, kurių gamybai naudojami įvairūs prieskoniai, labai vertinami vedų medicinoje.


    Imbierinė arbata. Tai – savitas, bet labai sveikas gėrimas. Su kiekvienu nauju gurkšniu jausite jėgų ir žvalumo antplūdį. Paruošti jį ganėtinai paprasta.

    Reikės visai nedaug. Vienos imbiero šaknies, citrinos ir medaus.

    Imbiero šaknį nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite. Gautą masę supilkite į 1,5 l tūrio termosą. Citriną perpjaukite, išspauskite į termosą. Likučius irgi galite sumesti. Tada užpilkite masę verdančiu vandeniu ir palikite 2 – 3 valandoms. Dar geriau, jei gėrimas pabus per naktį. Ryte jau galite jo įsipilti ir, įsidėjus medaus, gardžiuotis nepamirštamu skoniu.


    Pienas su prieskoniais. Įdomu tai, kad tiesiog pieną ajurveda rekomenduoja vartoti labai retai arba išvis jo atsisakyti. Kitas reikalas, jei į pieną įberti atitinkamų, neigiamą jo poveikį neutralizuojančių, prieskonių. Toks gėrimas ypač gerai prieš miegą. Jis nuima stresą, ramina, padeda užmigti greitai ir kietai.

    Gėrimui reikės stiklinės pieno, pusės arbatinio šaukštelio medaus, žiupsnelio šafrano, cinamono ir poros nemaltų juodųjų pipirų.

    Pieną pašildykite, bet neleiskite užvirti. Įdėkite medų, suberkite prieskonius, gerai išmaišykite ir pasiėmę puoduką keliaukite į lovą. Išgėrę gėrimą turėtumėte iškart atsipalaiduoti ir užmigti.


    Masala čai. Tai – ajurvedos medicinoje imuniteto stiprinimui ir gyvybinio tonuso kėlimui naudojamas tradicinis indų gėrimas. Masala čai – puikus, visą organizmą stiprinantis, gėrimas. Jis padeda esant mieguistumui, padeda organizmui kovot su liga, tonizuoja ir valo žarnyną ir virškinimo sistemą.

    Gėrimui reikės dviejų stiklinių pieno ir vienos stiklinės vandens, 15 gramų geros stambialapės arbatos, nedidelės imbiero šaknies, 0,5 arbatinio šaukštelio kardamono, žiupsnelio muskato riešutų, gvazdikėlių, cinamono ir juodųjų pipirų. Cukraus dėkitės pagal skonį.

    Sumaišykite pieną, vandenį ir cukrų ir šį mišinį užvirkite. Tada ugnį sumažinkite. Imbierą reikia nuplauti, nulupti, sutrinti ir supilti į mišinį. Sumaišyti prieskonius. Jeigu neturite maltų, galite susimalti kavamale arba piestoje. Prieskonius taip pat supilkite į gėrimą. Ugnį dar labiau sumažinkite ir po poros minučių suberkite arbatžoles. Viską virkite penkias minutes ir gėrimas bus paruoštas. Į puodukus jį pilkite per sietelį. Arbatą reikia gerti, o ne valgyti.

    Būkite sveiki.