Kokius sveikiausius riešutus galite valgyti?

Off Canvas

 

Kokius sveikiausius riešutus galite valgyti?

Riešutai yra geras sveikųjų riebalų, skaidulų ir kitų naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Kiekviena riešutų rūšis turi skirtingą maistinę naudą. Šiame straipsnyje mes rekomenduojame valgyti sveikiausias riešutų rūšis atsižvelgiant į jų baltymų kiekį ir jų teikiamą maistinę naudą.

Žemės riešutai. Žemės riešutų valgymas yra puikus būdas žmonėms padidinti baltymų kiekį savo mityboje. Žemės riešutai yra plačiai prieinami ir juose yra keletas būtinų maistinių medžiagų. Nors žemės riešutai yra ankštiniai augalai, o tai reiškia, kad jie priklauso tam tikros augalų šeimos maisto produktų grupei, tačiau dauguma vyrų ar moterų juos laiko riešutais. Žemės riešutuose yra daugybė polifenolių, antioksidantų, flavoniodų ir amino rūgščių. Tyrimai parodė, kad visi šie komponentai yra naudingi žmonių sveikatai. 100 g žemės riešutų yra 567 kalorijos, 25,8 g baltymų, 49,2 g riebalų, 16,1 g angliavandenių, 8,5 g skaidulų, 4,7 g cukrų, taip pat žemės riešutuose yra mineralų: 92 mg kalcio, 4,6 mg geležies, 168 mg magnio, 376 mg fosforo bei 705 mg kalio. Žemės riešutai yra labiau prieinami nei daugelis kitų riešutų rūšių.

Migdolai. Šie riešutai kiekvienais metais tampa vis populiaresni. Juose yra šiek tiek mažiau baltymų nei žemės riešutuose, tačiau juos pakeičia kitos maistinės medžiagos. Migdolai gali būti puikus užkandis žmonėms, kurie ieško sveikos baltymų turtingos alternatyvos bulvių traškučiams. 100 g migdolų yra 579 kalorijos, 21,1 g baltymų, 49,9 g riebalų, 21,5 g angliavandenių, 12,5 g skaidulų, 4,4 g cukrų, taip pat migdoluose yra mineralų: 269 mg kalcio, 3,7 mg geležies, 270 mg magnio, 481 mg fosforo, 733 mg kalio bei 25,6 mg vitamino E.

Pistacijos. Riešutuose yra baltymų bei kitų gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų, pistacijos yra sveikų riebalų ir antioksidantų šaltinis. Pistacijų valgymas teigiamai veikia kraujospūdį ir endotelio funkciją, o tai gali sumažinti su širdimi susijusių sveikatos problemų riziką. 100 g pistacijų yra 20,1 g baltymų, 45,3 g riebalų, 27,1 g angliavandenių, 10,6 g skaidulų, 7,7 g cukrų. Pistacijose yra mažiau mineralų, tačiau jose yra 1025 mg kalio, 105 mg kalcio, 3,9 mg geležies, 121 mg magnio bei 490 mg fosforo.

Anakardžiai. Šie riešutai yra kreminės tekstūros, tad puikiai tinka kaip užkandis ar priedas prie kitų patiekalų. 100 g anakardžių yra 553 kalorijos, 18,2 g baltymų, 43,8 g riebalų, 30,1 angliavandenių, 3,3 g skaidulų, 5,9 g cukrų. Anakardžiuose taip pat yra mineralų: 37 mg magnio, 6,7 g geležies, 292 mg magnio, 593 mg fosforo bei 660 mg kalio.

Graikiniai riešutai. Patys riešutai turi daugiau kalorijų nei kiti riešutai, tačiau juose yra mažiau angliavandenių. Didelis kalorijų kiekis yra dėl to, kad juose yra daug riebalų. Nors graikiniai riešutai žinomi dėl sveikų riebalų kiekio, jie taip pat yra geras baltymų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis. 100 g graikinių riešutų yra 654 kalorijos, 15,2 g baltymų, 65,2 g riebalų, 13,7 angliavandenių, 6,7 g skaidulų, 2,6 g cukrų. Mineralai: 98 mg kalcio, 2,9 mg geležies, 158 mg magnio, 346 mg fosforo, 441 mg kalio. Graikiniuose riešutuose mineralų kiekis šiek tiek mažesnis, bet riešutai yra gausus flavonoidų ir fenolio rūgšties šaltinis.

Lazdyno riešutai. Šie riešutai pasižymi savitu skoniu, riešutuose yra mažiau baltymų, tačiau jie vis tiek teikia naudą sveikatai. Lazdyno riešutai gali sumažinti cholesterolio kiekį. 100 g lazdyno riešutų yra 628 kalorijos, 14,9 g baltymų, 60,7 riebalų, 16,7 angliavandenių, 9,7 g skaidulų, 4,3 g cukrų. Mineralai: 114 mg kalcio, 4,7 mg geležies, 163 mg magnio, 290 mg fosforo, 680 mg kalio.

© 2020 MADA IR GROŽIS. Visos teisės saugomos. Internetinių svetainių kūrimas ir elektroninių parduotuvių kūrimas: hidra.lt